Jouw wensen zijn belangrijk!

Voor kinderen

Denk jij wel eens ‘je luistert niet naar mij!‘ of heb je dit wel eens hardop gezegd tegen je ouders of volwassenen?
Dan ben je niet de enige. Er zijn veel kinderen en jongeren die dit gevoel hebben. Ze willen niet dat er óver ze gepraat wordt maar mét ze gepraat wordt. Bijvoorbeeld binnen een scheiding of jeugdzorg.

Als kindvertegenwoordiger ben ik er om naar jou te luisteren. Niet naar wat jouw ouders en hulpverleners willen, vinden of denken, maar wat jij wil, vindt of denkt. Door naar jou te luisteren kijken we samen naar wat jij nodig hebt om ervoor te zorgen dat je je weer fijn voelt. Want heel eerlijk, vaak weten kinderen dit beter dan volwassenen. Bij deze dingen sta ik voor jou klaar:

  • Je wilt graag praten met iemand over hoe jij je voelt. Dat kan gaan over jezelf, school, de scheiding van je ouders of iets anders. Iemand waar je even lekker je ei bij kwijt kan.
  • Je moet gesprekken voeren met mensen van jeugdzorg en wilt dit niet alleen doen. Dan kan ik je voorbereiden op gesprekken en kan ik met jou meegaan als kindvertrouwenspersoon.
  • Je ouders gaan scheiden en je wilt dat jouw mening wordt meegenomen in nieuwe afspraken. Dan kunnen we jouw wensen en gedachten op papier zetten zodat jouw ouders hier rekening mee kunnen houden.
  • Je moet in gesprek met een kinderrechter. Dan kan ik je voorbereiden op het gesprek en help ik je jouw gevoelens en gedachten op papier te zetten.
  • Je snapt niet waarom volwassenen bepaalde keuzes maken en wilt hier betere uitleg over. Bijvoorbeeld waarom je niet meer thuis kan wonen of waarom je ouders uit elkaar gaan. Hier kan ik je dan meer over vertellen en kan ik je vertellen hoe je met zo’n situatie om zou kunnen gaan. 
  • Je wilt jouw rechten kennen in de situatie waarin jij zit. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met jeugdzorg, een rechtszaak of je ouders die scheiden.
  • Je bent deel van een (samengesteld of stief)gezin waarin je moeite hebt met veranderingen of personen. Dan kijken we samen hoe we een oplossing kunnen vinden zodat jij je fijn voelt binnen de familie.
Zit je ergens mee maar kan je het niet in het lijstje vinden? Geen zorgen, ik luister naar je en samen kijken we waarmee ik je kan helpen.
Wil je graag dat ik langere tijd betrokken ben zodat je niet steeds nieuwe gezichten ziet? Dan blijf ik zolang als jij dat fijn vindt.